Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Souffle..


Tι ειναι το ψεμα περα απο μια αληθεια που κοιτα τον εαυτο της
 μεσα απο ενα παραμορφωτικο καθρεφτη?

Δεν πρεπει να βιαστεις να κατηγορησεις το ψεμα...ουτε να
υποστηριξεις πως εστω και μια φορα στη ζωη σου δεν εχεις πει ενα
μικρο...μεγαλο..δεν εχει σημασια...
αυτο κι αν θα ηταν ψεμα...

Στην πλειοψηφια τους τα ψεματα εχουν μια σκοπιμοτητα..
εξυπηρετουν καποιο σκοπο...

Φυσικα υπαρχουν και αλλου ειδους ψεματα..ψεματα που υπαρχουν για να
υπαρχουν...σαν τη κανελα σε ενα πολιτικο φαγητο...
Δεν εξυπηρετουν  καποια πρωταρχικη αναγκη..
Απλα δινουν μια διαφορετικη νοτα στο πιατο
της ζωης μας...

Το ψεμα ειναι ενα πιατο ιδιαιτερα απαιτητικο..οπως ενα σουφλε..αν
δεν το φτιαξεις με τις σωστες αναλογιες..αν δεν το ψησεις στη σωστη
θερμοκρασια,αν δε το σερβιρεις με το καταλληλο τροπο την καταλληλη στιγμη καταληγει σε μια παταγωδη αποτυχια..
μια πυχτη λασπομενη ζυμη που κανεις δε  θα θελει να δοκιμασει...

Το να δημιουργησεις ενα σουφλε ψεματος ειναι ιδιαιτερος δυσκολο και απαιτητικο..
Αν βαριεσαι τη διαδικασια καλυτερα να σερβιρεις ενα
ψημενο..ή αψητο (αναλογα με τη περισταση) τοστ αληθειας' απλο και
βολικο..αλλα το ψεμα θελει τεχνη..θελει τη σωστη αναλογια
αληθοφανειας ανακατεμενη ομοιομορφα, χωρις να δημιουργει σβολιασματα στη ζυμη, με  την αληθεια, πασπαλισμενη με μερικες πρεζες φαντασιας...

Χρειαζεται προσοχη στο ψησιμο..ουτε σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες
(γιατι δε προκειται να ψηθει ποτε..ή σχεδον ποτε..ή κι αν ψηθει θα
εχει εντονη γευση μπαγιατιλας που θα ξενισει στο "πελατη") ουτε σε
πολυ υψηλες (γιατι κινδυνευεις να καρβουνιασει και τοτε οχι μονο
τσαμπα τοσος κοπος..τοση προετοιμασια και τοσα υλικα,αλλα και ο
"πελατης" θα ειναι εξαιρετικα δυσαρεστημενος και θα δυσκολευτεις να τον πεισεις να ξαναδειπνισει στο μαγαζι σου..)

Βασικοτατος ειναι και ο τροπος σερβιρισματος..ενα σουφλε ψεματος
σερβιρεται με ανεση..ισως και καποιο συγκαλειμενο θρασσος ωστε να
μην αφηνει στο "πελατη" κανενα περιθοριο δυσταγμου ή καχυποψιας..

Ο χρονος και ο τοπος ειναι θεμελιωδη για την επιτυχια του
πιατου..ενας καλος σεφ το σερβιρει σαν συνοδευτικο πιατο..πολυ
σπανια θα σερβιριστει ενα ψεμα σαν κυριο πιατο..ειναι πολυ
παρακινδυνευμενο και ο σεφ πρεπει να ειναι σε θεση να το υποστηριξει με ακομη μεγαλυτερη πειθω..

Συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις το συνοδευει με μια γενναια ποσοτητα αλκοολ για να αποπροσανατολισει ελαφρως τις αισθησεις του πελατη του...

Παρ'ολα αυτα το σουφλε σαν κυριως πιατο παραμενει αμφιβολο για την επιτυχια του...

Το tip του σεφ ειναι πως αν ανηκετε στους τολμηρους και θελετε να
δημιουργησετε ενα τετοιο πιατο,ειδικα αν ειναι απο τις πρωτες σας
αποπειρες,να κανετε αρκετο practice πριν αν θελετε να πετυχετε εστω και μερικως τα αποτελεσματα που θελετε...

Και κυριως,ποτε, μα ποτε μη δειξετε το παραμικρο ιχνος δισταγμου κατα το σερβιρισμα'μη κομπιασετε,γιατι τοτε θα κινησετε υποψιες στο πελατη πως αυτο το πιατο κρυβει κατι περισσοτερο απο το συνηθισμενο του γευμα..


Σερβιρεται το σουφλε σας με ανεση, απαλοτητα και ενα ελαφρυ χαμογελο ευγενειας..

Οφειλετε εν τουτοις να ξερετε πως ενα σουφλε ψεματος δεν μπορει  να συνοδευει συχνα τα δειπνα των πελατων σας..οσο πιο φειδωλα το χρησιμοποιειτε τοσο πιο δυσκολα θα γινει αντιληπτο...


Ποτε μην υποτιματε την κριτικη ικανοτητα του ουρανισκου του πελατη σας..

Ενα ψεμα ανεξαρτητως απο το πελατη στον οποιο σερβιρεται οφειλει να ειναι οσο το δυνατον πιο προσεγμενο..ακομη και οι πιο αφελεις ουρανισκοι μπορει να ειναι σε θεση καποια στιγμη να αντιληφθουν την απατη αν δεν ειναι προσεγμενη και καλοσερβιρισμενη...

Και να θυμαστε...practice makes perfect..μπορει στην αρχη να σας φανει δυσκολη η τεχνη του σουφλε αυτου.. αλλα με το καιρο θα συνηθισετε και θα μπορειτε να το σερβιρετε με ανεση ανα πασα στιγμη χωρις καποια ιδιαιτερη προετοιμασια..

Ο σεφ σας ευχεται
Καλη επιτυχια και Καλο Μαγειρεμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: